Så blir det kanske dags för uruppförande av ett Karin Rehnqvist-verk från 2021: Musik i natten.

Uruppförandet med kammarmusikensemblen Norrbotten NEO var först planerat till festivalen Svensk Musikvår i mars 2021. Det blev inställt.

Nästa tillfälle för Norrbotten NEO att framföra stycket planerades till Båstad kammarmusikfestival i början av juli. Det ställdes också in.

Nu håller vi tummarna för att uruppförandet kan bli i Luleå den 12 oktober 2021 i samband med den turné Norrbotten NEO då inleder; konserterna fortsätter i Piteå den 13/10, i Stockholms konserthus den 15/10, i Östersund den 17/10 samt i Umeå den 19/10.

Musik i natten (Night Chant) är skrivet för sju instrument – altflöjt, basklarinett, vibrafon, piano, violin, viola och cello – och komponerat för Norrbotten NEO på beställning av Norrbottensmusiken.

Känsliga sinnen i natten

Om Musik i natten säger Karin Rehnqvist:

– På natten är våra sinnen känsliga. Ljud upplevs starkare, ljus vassare. Man får vara varsam. 

Musik i natten handlar om detta, när sinnena är vidöppna. Det ska färga framförandet, spelas med hörseln inställd på natt. Klangen är därför varm och mörk, nyanserna blir aldrig riktigt starka.  Man får rikta sina öron mot musiken, möta musiken.

– Altflöjt och basklarinett inleder med sångbara motiv där dynamik och ornament är viktiga element. Melodierna liksom artikulerar sig fram. Då och då skakar klangen till, när ett stort vibrato växer ur dynamiken.

Läs hela verkkommentaren här

Previous post Hösten 2021/Vintern 2022
Next post Le Chant: försenad Sverigepremiär