Karin Rehnqvist får 2022 års Taubestipendium, en utmärkelse som årligen delas ut av Tidningen Vi.

Motiveringen lyder:
”I ständig dialog med samtiden skapar hennes tonkonst, ofta i möten med ord, något utöver text och musik: ett angeläget nu.

Stipendiet ges för ”sångbar dikt, eller tonsättning av dikter”, enligt en formulering från Evert Taube själv, som var flitig medarbetare i Vi på 50- och 60-talen. Prissumman är 50,000 kronor.

Egen ton

Karin Rehnqvist har i sin produktion hittat en helt egen ton, där modern konstmusik samsas med urgamla folkmusiktraditioner, inte minst kulning, som det heter i pressmeddelandet.

Några av hennes mest kända verk är Hymn som specialskrevs till kronprinsessan Victorias och Daniel Westlings bröllop, körstycket Var inte rädd för mörkret samt klimatoratoriet Silent Earth (uruppförande i Concertgebouw, Amsterdam januari 2022 och Sverigepremiär under Östersjöfestivalen, augusti 2022).

Närmast är hon aktuell med operan ”Strandad” – med libretto av Kerstin Perski – som har urpremiär på Kungliga Operan i Stockholm den 19 november.

Oväntat pris

Om att få en utmärkelse i Taubes namn säger hon:

– Jag blev verkligen jätteglad. Det var oväntat med pris från annat håll än det vanliga när tonsättare premieras. Jag har sjungit massor av Taube, särskilt i kör. Det växte jag upp med, och hemma med vänner är ju allsång med Evert oslagbart: ”Det brinner i martallens topp”.

Taubestipendiet instiftades 1960 av Tidningen Vi och Evert Taube. Det är den enda utmärkelse i Taubes namn där skalden själv deltagit i instiftandet och formulerat statuterna. 

Bland de senast årens stipendiater finns Sofia Jannok, Jason ”Timbuktu” Diakité, Annika Norlin, Emil Jensen och CajsaStina Åkerström.

Previous post Hösten 2022
Next post Nordiska rådets musikpris till Karin Rehnqvist