Nordiska rådets stora musikpris delas ut av Eivør samt programledarna Andrea Reuter och Christoffer Strandberg vid sessionen i Helsingfors den 1 november 2022

2022 års musikpris från Nordiska rådet går till en svensk kompositör – Karin Rehnqvist. Som i så många andra sammanhang är hon den första svenska kvinnliga tonsättaren som får Musikpriset.

Bland de tolv nominerade bidragen från fem nordiska länder blev Karin Rehnqvists klimatoratorium Silent Earth för kör och orkester det vinnande bidraget. Nordiska rådets priser i de olika kategorierna delades ut i Musikhuset i Helsingfors den 1 november, bland annat i närvaro av fem statsministrar.

Förra årets musikprisvinnare, artisten Eivør Pálsdóttir från Färöarna, delade både ut musikpriset och uppträder på galan som tv-sändes till alla de nordiska länderna.

Senast en svensk kompositör tilldelades Nordiska rådets musikpris var för 30 år sedan. 1992 gick priset till Anders Eliasson (1947–2013) för hans Symphony no. 1.

Med mästerlig hand

Jurymotiveringen:

Silent Earth är ett omtumlande och starkt uppfordrande verk som imponerade stort på bedömningskommittén. Med klimatkatastrofen som fond växer ett stort anlagt musikdramatiskt narrativ för kör och orkester fram som leder lyssnaren från is till eld med en obeveklig kraft. Rehnqvist visar i verket sitt närmast totala behärskande av hantverket. 

– Med mästerlig hand skriver Rehnqvist också fram musikens unika kapacitet att samtidigt definiera tid och rum, skapa levande musikaliska bilder och en stark emotionell upplevelse, fri för var och en att tolka. I allt det mörka spirar samtidigt den kreativa kraften och skvallrar om att just den måhända är mänsklighetens hopp.

Lyssna på Silent EarthFoto från prisutdelningen: Magnus Fröderberg
 

Musikhuset i Helsingfors, invigt 2009.

Se prisutdelningen här

Nordiska rådet utdelar varje år fem priser: litteraturpriset, filmpriset, musikpriset, miljöpriset samt barn- och ungdomslitteraturpriset. Vinnarna får ta emot statyetten Nordlys och 300,000 DKK på prisutdelningen.

Previous post Taubestipendiet till Karin Rehnqvist
Next post Tonsättarens uppskatta(n)de tacktal