Strandad är titeln på helaftonsoperan som har premiär på Kungliga Operan lördagen den 19 november 2022. Musik av Karin Rehnqvist, libretto av Kerstin Perski.

Här ett kortsynopsis av Kerstin Perski, som beskriver handlingen i de två akterna.

Något överväldigande har hänt Maria. Vad minns hon inte. Är hon en illegal flykting? Har hon begått ett fruktansvärt brott?

Strandad är en rituell opera om sorgens väg till att kunna fortsätta leva när det som har gett livet mening är borta.

AKT I

Maria leker med sin dotter Sara någonstans i världen när allt mörknar och barnet försvinner.

I nästa stund sätter Marias skuggjag ”Den Andra” igång spelet och Maria befinner sig på en strand fylld av semesterbadare. Peter P, försäkringstjänstemannen, förstår att Maria är en överlevande efter katastrofen på andra sidan havet. Själv, minns Maria ingenting. 

Peter P försöker stävja semesterbadarnas sensationslystnad. Den varma Fru Lind tar med sig Maria hem för att få vila. Där inser Maria att Fru Lind bara vill att hon ska fylla tomrummet efter hennes egen saknade dotter. Maria flyr.

”Den Andra” utmanar Maria att minnas dem hon har svikit, men Maria söker upp Peter P för att få hans hjälp med att leta efter Sara. Pådriven av ”Den Andra”, minns Maria med ens sanningen. Sara försvann under vulkanutbrottet när Maria släppte hennes hand.4

Peter P försöker trösta Maria, men ”Den Andra” konfronterar henne med minnet av hennes döda man. Den stora ömheten som Maria har förlorat överväldigar henne och hon drivs vidare ut i ensamheten. 

AKT II

Maria försöker intala sig att mannen och dottern lever men ”Den Andra” och hennes följe driver Maria vidare, in i hjärtat av sorgen. Inför hennes ögon uppstår minnet av vulkanutbrottet där Maria återupplever hur hon skickar sin man för att leta efter barnet istället för att leta själv. Tillsammans med Peter P, Fru Lind och Kören av döda iscensätter ”Den Andra” en rättegång där Maria enhälligt döms som skyldig. Överväldigad av skuldkänslor gör Maria sig redo att ta sitt liv, men hejdar sig vid minnet av barnet och mannen och deras förbehållslösa kärlek. Fylld av nytt mod, tar Maria avsked av sin familj, en gång för alla.

Ursinnig över att Maria är på väg att försonas med sin förlust, försöker ”Den Andra” förgöra hennes livsmod. I en slutkamp, lyckas Maria övervinna ”Den Andras” destruktiva kraft och de försonas med sorgen, båda två. Marias nyvunna styrka sprider sig till alla som har satt sig till doms över henne och övergår i ett gemensamt avskedstagande från det som har gått förlorat i livet. 

Ett premiärsamtal

Ett samtal mellan tonsättaren Karin Rehnqvist, librettisten Kerstin Perski och dramaturgen Katarina Aronsson inför urpremiären av Strandad lördagen den 19 november 2022.


Foto: Kungliga Operan/Sören Vilks

Previous post Tjuv och tjuv, det ska du heta – ett relationsdrama av Karin Rehnqvist
Next post Karin Rehnqvists tre premiärer kan höras den 19 november