Hugo Alfvén, 1872–1960. Född i Stockholm, död i Falun.

Den 19 november 2022 blir det stor kör-sing along-konsert i Berwaldhallen, Stockholm. Hugo Alfvéns 150 år firas rejält under en hel lördag med med sång och upptåg. Bakom firandet av kördirigenten och kompositören (samt violinisten och målaren) Hugo Alfvén står Kungl. Musikaliska Akademien, Sveriges Körförbund och Berwaldhallen/Sveriges Radio.

Karin Rehnqvist har fått i uppdrag att tolka en älskad Alfvénklassiker – körhiten Tjuv och tjuv, det ska du heta (från 1941) som kommer att framföras av Radiokören och en jättekör i Berwaldhallen under ledning av Maria Goundorina.

Frågan är: hur gör man en nutida tolkning av ett så känt körstycke?

Karin vet:

– Jo, man går ut en mörk kväll i januari och ur munnen ljuder plötsligt och oväntat Tjuv och tjuv, det ska du heta, mycket starkt och i högt register. Både mitt sällskap och jag blev väldigt förvånade. Idén var vild, knasig och väldigt rolig, tyckte jag. Det var bara att jobba vidare. Jag gick igång totalt.

Den anklagade får komma till tals

Titeln blev: Tjuv och tjuv – VADÅ, JAG??? Ett minidrama.

– Det är ett relationsdrama, där en person anklagar en annan för att stjäla hens ”lilla vän”. I Hugos version är det som om kören direkt och utan omsvep skjuter den anklagade med skarpa accenter och idogt trallande i andra versen. Min version är mer civiliserad, eftersom också den anklagade får komma till tals: Vadå? Menar du mig? Jag har väl aldrig …

Vad Hugo Alfvén haft för åsikt om denna tolkning vet ju ingen. Men Karin anar något:

– Han hade förvånat strukit sin mustasch och tänkt: Det var som tusan! Sedan hade han lett brett och sagt:

– Håhå, jaja. Tiderna förändras. Så ock musiken.

Karin Rehnqvists tolkning av Alfvéns klassiker framförs av Radiokören.


Previous post Tonsättarens uppskatta(n)de tacktal
Next post Operan Strandad på två minuter