TIGER TOUCH

för symfoniorkester

durata ca 9 min

 

Det var en gång en mycket ung och uppskattad chefdirigent, som fyllde trettio år. Hans orkester beställde då som en överraskning ett nytt stycke musik till honom. Eftersom han, liksom alla verkligt stora musiker, i sina konstnärliga uttryck kunde vara både mjuk och livsfarlig, fick stycket heta Tiger Touch.

 

Stycket blev, kan man säga, en dialog mellan olika instrument och uttryck.

Pampigt brass möter först unisona stråkar i en långsamt spunnen melodi. Ett spralligt och glatt tema i träblås möter sedan vilda polskerytmer* i stråk. Tre bastrummor som står utplacerade längst bak på scenen slår ibland en puls, som stora hjärtslag.

 

Genom de olika melodierna och rytmerna talar instrument och uttryck med varandra. De avbryter varandra, de förvandlas, de bråkar runt.

Somt försvinner, annat dyker upp igen, utvecklas och byter skepnad.

Till sist återstår bara klangen, rytmen och – ett stort tigervrål!

 

”Till Gustavo Dudamel när han fylller 30 år”

 

Göteborg Symfoniker – det var orkestern – uruppförde Tiger Touch under Dudamels ledning i Göteborgs Konserthus onsdagen den 14 september. Tillsammans tog de sedan det på turné till Oslo och Reykjavik.

 

Karin Rehnqvist

 

* polska, är en traditionell svensk dans som går i tretakt. Den finns i olika varianter. Här har jag använt en med ojämna taktslag, i relation 2:4:3

 

 

Previous post Teile dich Nacht
Next post Till Ängeln med de brinnande händerna