Svensk Musikvår är festivalen för svensk konstmusik som utspelar sig i Stockholm den 20-26 mars. Det artar sig till en super-festival!

På nio spelplatser bjuds 35 konserter (merparten med fri entré), föreläsningar och seminarier, också de utan entréavgifter. Musik av 116 tonsättare kommer att framföras! Och publiken kan ta del av 18 uruppföranden och flera Sverigepremiärer.

Maken till mönstring av ny musik har nog sällan skådats. Musik från vår samtid som kan låta på så VÄLDIGT många olika sätt. Entusiasmen och musikglädjen stänker och sprutar. Tacka festivalledningen med Stockholms Saxofonkvartett och Jörgen Pettersson (outtröttlig festivalledare) för det!

Tonsättarprofilen Rehnqvist

Festivalens tonsättarprofil är Karin Rehnqvist, en av Sveriges mest framstående tonsättare, färgstark debattör, uppskattad inspiratör och professor i komposition vid Musikhögskolan i Stockholm.

– Att det blev Karin Rehnqvist föll sig helt naturligt, för många av ensemblerna krävde mer eller mindre att få spela hennes musik. Hon kommer också att hålla ett seminarium om konsten att komponera, säger Jörgen Pettersson.

Vitamininjektion

Karin Rehnqvist är internationellt uppmärksammad och hennes musik framförs av framstående orkestrar och ensembler världen över. Inte minst har hennes samarbete med amerikanska Kronoskvartetten fått stor uppmärksamhet.

– Det är ju fantastiskt roligt att ensemblerna vill spela min musik. Om musiken ska leva vidare måste musikerna också tycka om att spela den. Det känns naturligtvis också oerhört hedrande att bli vald till festivalprofil. Dessutom är ju festivalen med sin estetiska mångfald och tonsättare från flera generationer en riktig vitamininjektion, säger Karin Rehnqvist.

Här de Rehnqvist-verk som framförs under Svensk Musikvår

 

Foto: Lena Tollstoy/montage: P-Å Byström

Previous post Rehnqvist-frossa med 17 verk
Next post Hösten 2017