Nyutkomna boken OM KLOCKRENT berättar hur en vild idé blev verklig: att spela en komponerad konsert på Gotlands alla mer än 200 kyrkklockor.

En junidag, den 8 juni 2013, visade 250 gotlänningar att också en liten plats kan ha en stor röst.

En Mycket Stor Konsert klingade över världen och borrade sig djupt in i människors sinne. Den storartade klangupplevelsen i tid och rum följer med boken. Till boken hör ett USB-minne med ljudupptagningar och bildspel.

Idékläckarna

Idén till En Mycket Stor Konsert kläcktes en kväll 2011 av Eva Sjöstrand och Owe Ronström i Visby. Ljudet från de gotländska kyrkorna har spridits över världen och belönats, bland annat med de europeiska radiostationernas Prix Italia 2014.

Tonsättaren Karin Rehnqvist tackade ja till att komponera med Gotlands alla kyrkklockor. Det blev ett 20 minuter långt verk i tre satser. Mellansatsen, då Visby domkyrkas klockspel ljuder, komponerades av dåvarande domkyrkoorganisten Claes Holmqvist.

I slutet av tredje satsen får man höra det kanske allra starkaste – crescendot med alla klockorna på en gång.

Stor teknikutmaning

Många andra gjorde stora insatser, inte minst teknikerna från Sveriges Radio. Boken visar bilder på ett kontrollrum med alla de sladdar, bildskärmar och annan apparatur som krävdes för projektet.

Konserten direktsändes i Sveriges Radio P2 och via internet över hela världen. Den kompletterades sedan med ett bildspel, som visades på Donners plats under Gotland Art Week 2015. Bildspelet är gjort av Christer Jonsson, med bilder av Christer och Bengt af Geijerstam.

Boken Om klockrent är utgiven på Visbyförlaget eddy.se

Här finns konsertens webbplats från 2013

Previous post Våren 2020
Next post Tiden ropar på dig!