ARKTIS ARKTIS!
för orkester

 

durata ca 32 min

1. Att bryta isen/ Breaking the Ice (ca 11 min)

2. Mellan rymd och hav / Between Sky and Sea (ca 10 min)

3. Genom mörker/ Interlude in Dark (ca 2,5 min)

4. Längtan/ Yearning (ca 7,5 min)

 

Sommaren 1999 fick jag följa med den svenska polarexpeditionen ”Tundra nordväst” upp till norra Kanada. Under en månad bodde jag på en isbrytare och flögs ibland iland med helikopter, för att följa forskarnas arbete med att studera tundran. Naturen, ”det stora vilda”, ljuset, det ofta snabbt skiftande vädret, allt var överväldigande upplevelser, som sedan jag kom hem krävde att få ta musikalisk form.

Första satsen handlar om de vidsträckta vyerna, horisonterna, den dallrande luften när varmt och kallt möts. Och isen. Så fascinerande! Kraftfull och oerhört varierad både till form och färg. Inte alltid vacker. Inte alltid vit. När den bröts skapades stor dramatik.

I andra satsen byts perspektivet till detaljerna på tundran ; de små men färgstarka blommorna, träden som man faktiskt går på, eftersom de ligger ner för att överleva, fågelbona lagda direkt på marken, men ändå nästan omöjliga att upptäcka. Och glittret, skimret – så intensivt ”mellan rymd och hav”.

Så går vi i för en kort stund in i mörkret. Även om jag var i Arktis mitt i sommaren kunde plötsligt lågtryck och dimman omsluta oss med tungt gråvädersmörker och huvudvärk. Att hålla sig vaken var nästan omöjligt, när sömnen ilade runt i varenda nerv i kroppen.Detta mellanspel ”genom mörkret” för oss tillbaka till början och att bryta isen igen.

Till sist kommer ”Längtan”. Rytmiska stråkar, löpningar uppåt i blåset, som leder till en sång, en jublande sång inifrån.

 

Stycket är komponerat för Svenska och Skotska Kammarorkestern, hos vilka jag under fyra år är ”composer in residence”. Delarna har bildat en kedja mellan

Skottland och Sverige; första uruppfördes i Örebro i mars 2000, första och andra spelades i Skottland i samma höst, och 2001 uppfördes så hela Arktis Arktis!

9/4 2001
Karin Rehnqvist

Previous post Orkester
Next post Att bryta isen