NÄR JORDEN SJUNGER

– en saga för skådelspelerska, orkester och publik

musik: Karin Rehnqvist
libretto: Kerstin Perski
durata ca 35 min

Om texten:

Känslor är mäktiga saker. De kan leda till katastrofer. Men de kan också göra underverk. Rädslan kan få en att förstenas. Sorgen kan få en att vilja dö. Ilskan kan göra en till ett rasande odjur. Glädjen kan få en att gå genom eld och vatten.

Och kärleken ….?

I den grekiska sagan blir Dafne rädd för guden Apollons kärlek. I sista stund lyckas hon rädda sig undan honom genom att förvandlas till ett träd.

Jag lockades att gå längre och spinna vidare på berättelsen. Vad tråkigt för henne att vara ett träd resten av livet, tänkte jag. Och sorgligt. Vad skulle kunna få trädet att förvandlas och bli levande igen?

”När jorden sjunger” är berättelsen om hjorten Dafne som förvandlas av sina känslor och blir först ett träd och sedan en människa. Inom henne finns rädslan, ilskan, sorgen och glädjen. Först när Dafne har upplevt och kan rymma dem alla, vågar hon utforska vad det betyder att vara människa.

Kanske även kärleken…?

 

För barn har jag tidigare skrivit operarysaren ”Sötskolan”, med musik av Karin Rehnqvist, ungdomspjäsen ”Red hot blues” och en ungdomsopera ”Operation Kärleken” med musik av Paula af Malmborg Ward. Att skriva för barn och ungdomar är för mig att gå till barnet inom mig och se på världen genom de ögon jag en gång hade.

Kerstin Perski, april 2004

 

Om musiken:

För mig gäller det att hitta musikaliska tydliga bilder av de olika miljöer och känslolägen Dafne befinner sig i.

Den sorglösa världen där Dafne först hoppar runt som hjort, leker med Floden, betar på ängarna och lyssnar på tystnaden; hur låter den?

Så förvandlas hon till ett träd; hur låter ett träd? Och hur hör man i musiken att Dafne förvandlats till människa? Klingar hjorten Dafne annorlunda än människan Dafne? Hur låter Apollo med sin vackra harpa?

När Dafne blir rädd börjar hon rabbla en ramsa som Artemis lärt henne. Här behöver hon förstärkas och ber om hjälp av publiken.

Också kommer på slutet en sång, som hon gärna vill sjunga tillsammans med publiken. För att det ska bli riktigt bra kommer vi att repetera detta innan själva sagan börjar.

Hela Jorden ska sjunga och vibrera i denna saga.
Karin Rehnqvist april 2004

”När jorden sjunger” är beställt av Svenska Kammarorkestern, Skotska Kammarorkestern, Västerås Sinfonietta, Nordiska Kammarorkestern Sundsvall, Gävle Symfoniorkester, Malmö Symfoniorkester, Göteborgs Symfoniker och Norrköpings Symfoniorkester i samarbete.

Previous post Musik till den sovande
Next post OCK AV TÖRNEN