… Karin Rehnqvist. ”Hon är bron mellan diktarens viskningar och vallflickans lockrop …”

Musikförläggarnas styrelse har beslutat att 2017 års hederspris ges till Karin för hennes betydande insatser i svenskt och internationellt musikliv.

Musikförläggarnas hederspris delas årligen ut av branschorganisationen Musikförläggarna och tillfaller en eller flera musikskapare som gjort betydande insatser under lång tid i svenskt och/eller internationellt musikliv samt tjänat som extraordinär inspirationskälla.

Senast en konstmusikens företrädare uppmärksammades med utmärkelsen var 2008; då till tonsättaren Sven-David Sandström.

– Jag ser det som en stor uppmuntran att fortsätta söka nya klanger och uttryck som berör. Att komponera är krävande. Detta ger mod och kraft, säger Karin.

Prismotiveringen lyder:

Hon är bron mellan diktarens viskningar och vallflickans rop, en stig att följa mellan sagans ursprung och samtidens tonspråk. Hon är den som förbinder oss med vårt arv, vår folkton och dess säregna röstar, den som oförskräckt ritar framtidens musik med baklängesfigurer, klär den i lika bländande ljus som svidande mörker.
Musikförläggarnas hederspris 2017 tilldelas tonsättaren Karin Rehnqvist.

 

Hederspriset delas ut vid Musikförläggarnas årliga gala. I år inträffar den fredagen den 10 november i Berns Salonger, Stockholm.

 

 

 

Previous post In Orbit
Next post Våren 2018