Om alla medverkande håller sig friska så ser det nu som att det blir premiär för Karin Rehnqvists verk Silent Earth.

Första uruppförandet skulle ha skett i Amsterdam under tidig vår 2020. Därefter vintern 2021. Coronapandemin blockerade allt detta.

Nu gör NTR ZaterdagMatinee (den nederländska motsvarigheten till BBC Proms) ett nytt försök och har den 29 januari 2022 som sitt första publika framförande av Rehnqvists musik. Det blir i Concertgebouw. En halvtimmes långt verk skrivet för blandad kör och orkester, med dikter av Kerstin Perski.

Silent Earth är komponerat för Groot Omroepkoor (Nederländska Radiokören, med Peter Dijkstra som instuderare) och Radio Filharmonisch Orkest (Nederländska radions filharmoniska orkester). Det kommer att dirigeras av Dima Slobodeniouk, den ryskfödde dirigenten som numer är bosatt i Finland.

Vad kommer att hända?

– Vi satt en kväll i mars 2019, Kerstin och jag, och talade om oss människor och Jorden, berättar Karin i sin verkskommentar.

– Vår planet Jorden, alltmer utsatt. Sårbar. Isar smälter, skogar brinner, vattendrag svämmar över på ett sätt som vi inte känner igen. Proportionerna är skrämmande. Vad kommer att hända? Vad händer just nu?

– Jag försöker lyssna av vad som behöver sägas, behöver uttryckas. Inte vad jag vill, utan vad som behövs.

– Det blir till ett samtal med noterna, där jag sätter igång processer, lyhörd för vart musiken sedan vill.

Det blev till slut verket Silent Earth. Med satserna
1. Silent Earth, 2. We, Who Once Were, 3. The Burning Earth.Silent Earth är ett beställningsverk av Eduard van Beinum Stichting och NTR ZaterdagMatinee samt Sveriges Radios Symfoniorkester.

Previous post A winner for lovers of new music
Next post Silent Earth