2019 års Järnåkerstipendium tilldelas Karin Rehnqvist för verket Blodhov. Sveriges största kammarmusikstipendium om 100,000 kronor kommer att delas ut den 5 januari 2020 vid den årliga Järnåkerkonserten på Musikaliska i Stockholm och verket kommer att framföras den 5 februari 2020 med sångerskan Lena Willemark och ensemble recherche i Kungasalen, Kungliga Musikhögskolan, Stockholm.

Karin Rehnqvists tonsättningar till Kristnýs karga och ordknappa texter blev efter många års tester och komponerande det 42 minuter långa verket Blodhov – ett monodrama för mezzosopran och åtta instrument.

Blodhov tar den isländska poeten och författaren Gerður Kristný (f. 1970) fram en berättelse ur Den poetiska Eddan som handlar om hur Frej förälskar sig i jättekvinnan Gerður och genom hot får henne till sin maka. Men Kristný vänder på berättelsen och berättar den ur kvinnan Gerðurs perspektiv.

För den svenska översättningen svarar John Swedenmark.

Juryns motivering

Järnåkerpriset 2019 tilldelas Blodhov, ett verk som väver samman nutida kammarmusik med nordisk folkmusik till en unik dramatisk komposition i både form, innehåll och uttryck. Verket är ett starkt laddat monodrama för mezzosopran och kammarensemble som genom sitt känslomässiga djup aldrig släpper taget om lyssnaren. Den tematiska, dramatiska och poetiska utgångspunkten finns i Gerður Kristnýs diktberättelse Blodhov som är baserad på en saga från den fornnordiska Eddan om makt, hot och övergrepp. Genom en lyhörd och inkännande tonsättning av dikterna framträder en intensiv och drabbande bild av den utsatta kvinnans smärta, ensamhet och minnen. Musiken har en imponerande klangrikedom som rör sig mellan dynamiska ytterligheter och uttryck; från de smärtsamma skriken och jordiga klangerna till de naturlyriska, vackra melodierna som ibland bara viskas fram.

Genom att låta den samtida konstmusikens utforskande klangvärldar och speltekniker sammansmälta med folkmusikens rikt ornamenterade linjer sammanförs också den gamla sagans våldsamma berättelse med brännande aktuella frågor i vår tid på ett kongenialt sätt. Härigenom binder verket samman gammalt och nytt, musikaliska traditioner och klangliga innovationer, de gamla myterna och modern poesi och människans smärtsamma strävanden och bördor genom tiderna, förmedlat genom ett enastående utnyttjande av det kammarmusikaliska formatets möjligheter till det intima, det dramatiska och det storslaget expressiva.  

Verket är komponerat till folkmusiksångerskan Lena Willemark och tyska ensemble recherche, musiker av absolut världsklass som genom sitt framförande förmedlar verkets alla nyanser och kvalitéer in i minsta detalj.

Världspremiär för Blodhov skedde under Point Festival i Göteborgs konserthus den 24 maj 2019. Medverkande: Lena Willemark röst/sång och ensemble recherche, Freiburg. En föreställning i regi och ljussättning av Svante Grogarn.

Lyssna här ›


Stiftelsen Saltö, inrättad av donatorn Erik Järnåker, har sedan 2009 premierat betydelsefulla kammarmusikverk komponerade av svenska tonsättare. Stiftelsen drivs av Kungl Musikaliska akademien och Föreningen Sveriges Tonsättare.


Previous post – Uttrycket ska vara starkt
Next post Våren 2020